Psikopatların Zihni Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Psikopatların Zihni Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Psikopatlar en iğrenç suçları yapabilirler, ancak genellikle o kadar büyüleyici ve etraflarındakileri o kadar ustaca manipüle ederler ki, yıllarca veya belki de tüm yaşamlarını göz kamaştırıcı bir normallik maskesinin arkasında saklayabilirler. Maruz kalanlar, genellikle Ted Bundy, John Wayne Gacy ve diğerleri gibi dünyaca ün kazanırlar. Dahası, çeşitli bilimsel çalışmaların sonuçları, her 100 kişiden 1'inin, soğukkanlı bukalemunlar gibi kalabalıkla birleşmeye meyilli psikopatlar olduğunu göstermektedir. Psikopati, empati eksikliği ve manipülasyon eğilimi ile karakterize edilen bir durum (bazen kişilik bozukluğu olarak da adlandırılır) olarak tanımlanır. Fakat psikopatların beyni diğer herkesin beyninden farklı mıdır?

Psikopatlar Kimlerdir?


“Psikopat” terimi 1800'lü yılların ortalarında ortaya çıktı ve "hasta zihin" veya "acı çeken ruh" anlamına gelen Yunan psykhe ve pathos kelimelerinden geliyor. O yıllarda, bu durum bir tür ahlaki delilik olarak kabul edildi. Ancak, Hervey Cleckley adlı bir psikiyatr Gürcistan ve ABD'deki bir üniversite hastanesinde bakımında psikopatların portrelerini ayrıntılı olarak anlatan “The Mask of Sanity” kitabını yayınladığında, yirminci yüzyılın ortalarında işler değişmeye başladı. Cleckley psikopatları psikiyatride unutulmuş insanları aradı. Birçoğunun acımasız suçlular olduğunu anladı, ancak tekrar suçlular bile kısa hapis cezasına çarptırıldılar ya da akıl hastanelerinden serbest bırakıldılar, çünkü “gerçek akıl sağlığı için mükemmel bir maske, kusursuz bir yüzeysellik, her bakımdan güçlü bir zihinsel sağlık olduğunu gösterdiler.” Ne yazık ki, Cleckley'nin çalışması tıp topluluğu tarafından büyük ölçüde göz ardı edildi. 1960'ların sonuna doğru, Psikiyatri, Tanı ve İstatistik El Kitabı (DSM), “psikopatik kişilik” tanımını, hala empati ve kalpsizlik gibi karakteristik psikopatik özellikleri içermeyen “antisosyal kişilik bozukluğu” ile değiştirdi. Bu DSM sınıflandırması bugün hala geçerlidir, ancak çoğu psikopat antisosyal olarak teşhis edilirken, antisosyal kişilik bozukluğu olan çoğu insan psikopat değildir. Psikopati, diğer birçok koşul gibi, bir dizi belirli niteliktir. Psikopatlarda bulunan ortak özellikler, yüzeysel cazibe, görkemli benlik saygısı, patolojik aldatma, manipülasyon, vicdan azabı veya suçluluk eksikliği, empati eksikliği, erken davranış sorunları, dürtüsellik ve duygusal tepkilerin azalması gibi şeyleri içerebilir.

Psikopati ve Sosyopati Arasındaki Fark


2017 yılında, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar, psikopatların ve sıradan insanların beyinlerindeki yapısal farklılıkları ortaya çıkardı. Sonuçlar ayrıca beynin korku, endişe, empati ve duygusallıktan sorumlu olan bölgelerinde zayıf sinirsel bağlantıların varlığını da gösterdi. Son araştırmalar, psikopatik beynin diğer insanların beyinlerinden çok farklı olduğunu göstermiştir. “Psikopat” ve “sosyopat” terimlerinin sıklıkla birbirinin yerine kullanıldığı belirtilmelidir, ancak bu aynı şey değildir ve fark temelde önemlidir. Sosyopat, sosyal veya çevresel faktörlere özgü antisosyal eğilimleri olan bir kişidir. Psikopat, kişilik özellikleri doğuştan olanıdır. Ayrıca, psikopatlar genellikle başkalarını manipüle ederler, ancak başkalarının gözünde dikkate değer olmayan, genellikle büyüleyici, “normal” bir yaşam sürerler, sosyopatlar daha kararsızdır, öfke patlamasına eğilimlidir ve normallik görünümünü koruyamazlar.

Psikopatinin Nedenleri

Beyin anatomisi, genetik ve çevre, psikopatik kişilik özelliklerinin gelişimine katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, tüm psikopatik özelliklerin ve eğilimlerin bir kişinin mutlaka bir psikopati büyüteceği anlamına gelmediğine dikkat etmek önemlidir. Fakat psikopatiye eğilim nedir? En ünlü örnek Beth Thomas örneğidir. 1990'lı yılların “Child of Rage” başlıklı belgeseline göre Beth, biyolojik babası tarafından cinsel tacize uğradıktan hemen sonra erken yaşlarda psikopati eğilimi göstermeye başladı. Daha sonra, gerekli tüm yardımı alabileceği koruyucu bir aileye taşınan film, 6 yaşındaki bir kızın beyninde rahatsız edici bir düşünce sürecinden bahsediyor ve bu da psikopati geliştirme eğilimine yol açıyor. Bununla birlikte, Beth, koruyucu bir ailenin ve profesyonellerin yardımıyla, hemşire olarak çalışan ve koruyucu annesiyle birlikte yazdığı “More Than A Thread of Hope” adlı bir kitabı birlikte yazan sıradan bir genç kadın olarak büyüdü. Yine de, psikopati hakkında bilmeniz gereken ana şey, bu insanların beyninin yapı ve işlev bakımından diğerlerinin beyninden önemli ölçüde farklı olmasıdır. Dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, psikopatların ventromedial prefrontal korteks (vmPFC) ile duygusallık, empati ve suçluluktan sorumlu amigdala arasında zayıf sinirsel bağlantıları vardır. Bademcik sırayla korku ve endişeye aracılık eder. Sonuçlar sadece psikopatik beyin fonksiyonlarının bu bölümlerinde farklılıklar olduğunu göstermekle kalmadı, aynı zamanda psikopatların beynindeki fiziksel (yapısal) farklılıkları gösteren ilk çalışmadır.

Psikopati Ne Kadar Yaygındır?

Bu soruya tek bir cevap bulamasak da, sonuçları bize psikopatinin ne kadar yaygın olduğu hakkında bir fikir verebilecek çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çoğu durumda elde edilen sonuçlara göre, psikopatlar dünya nüfusunun yaklaşık %1'ini oluşturmaktadır. Peki siz hiç, bir psikopatla konuştunuz mu? Hikayenizi yorumlarda paylaşın.