Endüstri Devrimi Nedir?

Endüstri Devrimi Nedir?

İnsanlık tarihi başladığından beri insanlar sürekli olarak bir üretim çabası içinde ya da ortaya ürün çıkarma çabası içinde olmuşlardır. Örneğin ilk insanlar taş ve sopalardan baltalar yapmışlar, taşlardan tekerlek yaparak çeşitli araçlar üretmişlerdir. Ortaya çıkan bu ürünlerin üretilmesi için ise kas gücü gerekli olmaktaydı. Günümüzde kullandığımız birçok eşyanın üretilmesi için ham maddelerin işlenmesi gerekmektedir. Ham maddelerin işlenmesi için enerji kaynakları, enerji kaynaklarının bulunması için ise, bazı araç ve yöntemler kullanılmaktadır. Bunların genel olarak toplamına ise endüstri adı verilmektedir. Ülkelerin gelişmeleri sanayi ile daha hızlı olmaktadır. Sanayinin gelişmesi ise zamanla teknoloji ile birlikte gelişmektedir. Günümüzde arz-talep dengesini sağlamak için endüstriyel alanda hızlı ve günümüz teknolojisine uyumlu olarak ilerlemek gerekmektedir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.

Endüstri Devrimi Ne Zaman Başlamıştır?

Sanayi için gerekli olan buharlı makinelerin icat edilmesi ve makineleşmenin ortaya çıkması ile sanayi devrimi 18. yy'da İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu devrim ülkede üretim yapısında ve özellikle ülke ekonomisinde büyük değişikliklere neden olmuştur. Öncelikle demir, çelik gibi sektörlerde başlayan gelişimler zamanla bütün alanlarda devam etmiştir. Buhar gücü ile çalışan makinelerin ortaya çıkması gemicilik sektörünü de geliştirmiş ve üretilen ürünler diğer dünya ülkelerine taşınmaya başlamasıyla üretim ihtiyacı daha da artmıştır. Üretim ihtiyacının artması da ham madde ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Sanayisini daha da geliştirmek isteyen ülkeler ise sömürgecilik yarışına girmiş ve sanayisi gelişmemiş ülkelerin ham madde kaynaklarını ele geçirmek için o ülkeleri işgal etmişlerdir.

Endüstri Nasıl Sürdürülebilir?


Sanayide en önemli olan etken hammadde olduğu için ham maddenin bulunduğu bölgelerde ana üretim tesisleri gelişmişlerdir. Ancak bütün ürünler hammaddenin olduğu yerlerde üretim yapılmayabilir. Yeterli yatırım almayan bölgelerde hammadde işleme imkanı olmadığı için farklı bölgelerde de üretim yapılabilmektedir. Üretim olmadan tüketim olmadan da üretim olmayacaktır. İnsanların talebi oldukça üretim sonsuza kadar devam edecektir. Üretim yapabilmek için bir yandan da yetişmiş personele ihtiyaç duyulmaktadır. İş açığının oluşmaya başladığı ya da sık personel alan sanayi alanlarının olması da o sanayi dalının gelişmeye başladığının bir göstergesidir.